Βιέννη

Βιέννη

Η Βιέννη είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας καθώς και το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας με πληθυσμό, περίπου 1.900.000 κατοίκους. Εκτός από βιομηχανικό και εμπορικό είναι και τουριστικό κέντρο της Αυστρίας με πολλά μνημεία, μουσεία, ανάκτορα, έργα τέχνης να προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Η Βιέννη ιδρύθηκε περίπου το 500 π.Χ. ως κελτικός οικισμός. Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα ήταν έδρα της δυναστείας Μπάμπενμπεργκ. Στην συνέχεια έγινε η έδρα των Αψβούργων.

Η Βιέννη υπήρξε κατά την ελληνική προεπαναστατική περίοδο χώρος δράσης πολλών Ελλήνων διανοουμένων όπως ο Ιώσηπος Μοισιόδακας, ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Άνθιμος Γαζής και άλλοι.

Υπήρξε πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και μετά τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο έγινε πρωτεύουσα της Αυστριακής Δημοκρατίας.

Τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Βιέννης είναι : η Όπερα ( Wiener Staatsoper ), τα ανάκτορα Μπελβεντέρε ( Schloss Belvedere ) που φιλοξενούν συλλογές έργων τέχνης, τα ανάκτορα Χόφμπουργκ ( Schloss Hofburg ) τα οποία ήταν η χειμερινή κατοικία των Αψβούργων με την απίστευτη χλιδή όπου ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ και η πριγκίπισσα Σίσσυ περνούσαν τις ώρες τους λαμβάνοντας αποφάσεις για το μέλλον της Αυστροουγγαρίας  και σήμερα φιλοξενούν τους θησαυρούς και τα στέμματα των Αψβούργων, το ανάκτορο Σένμπρουν που ήταν η θερινή κατοικία των αυτοκρατόρων με τα 1441 πολυτελέστατα δωμάτια όπου λειτούργησε ο πρώτος ζωολογικός κήπος του κόσμου, το μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου, το Burgtheater, το Prater το λούνα πάρκ με τον τεράστιο Τροχό, που δημιουργήθηκε το 1896 και προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης από ύψος 117 μέτρων.

Εκτός από τα μουσεία και τα ανάκτορα, ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βιέννης είναι και τα περίφημα καφέ της. Σε αυτά ανέκαθεν κτυπά η καρδιά της Αυστριακής διανόησης όπως ο Φρόυντ, ο Τρότσκυ, η Μάρλεν Ντίτριχ, η Ρόμυ Σνάιντερ και πολλοί άλλοι. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το Cafe Central, Cafe Museum, Cafe Schwarzenberg, Cafe Sacher, Cafe Landtman, Cafe Mozart, Cafe Hofburg και σερβίρουν εκτός από καφέ, τα διάσημα πλέον γλυκά τους όπως η Sacher torte, Mozart torte, strudel και πολλά άλλα.

Οι Αυστριακοί έχουν την φήμη των καλοφαγάδων. Ενσωμάτωσαν τις τοπικές κουζίνες της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και δημιούργησαν την χαρακτηριστική διατροφή με πιάτα όπως τα σνίτσελ, τα γκούλας και τα Βαυαρικά λουκάνικα. Η Αυστρία έχει παράδοση τόσο στα καλά κρασιά όσο και στην μπύρα.

Η Βιέννη δεν είναι μόνο πολιτισμός αλλά και ψώνια. Τα εμπορεύματα έχουν υψηλό αισθητικό στυλ αλλά και αντίστοιχες τιμές. Για τα ψώνια σας μπορείτε να επισκεφθείτε την Mariahilfer Strasse, το Graben και την Kartnerstrasse.

Η Βιέννη είναι η πρωτεύουσα της κλασικής μουσικής, της αρχιτεκτονικής, της αυθεντικής ευρωπαικής κουλτούρας και προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Η μοναδική συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης κάθε Πρωτοχρονιά είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.